Ingrid Bjørnov: Dere får meg til å blomstre

Publisert 30. oktober 2023

Det er møtet med publikum og sal, som virkelig får Ingrid Bjørnov til å blomstre. Selv om vinter´n har overfalt oss, er det bare å glede seg til at knoppene brister i Sandefjord fredag kveld.

Hun er en dreven kåsør, ordkunstner, pianist, satiriker, tidvis forfatter, en fremragende konferansier med en enorm musikalitet, som alltid tar publikum med storm, eller orkan om du vil. Ingrid Bjørnov er intet mindre enn et unikum av en artist.

I mer enn fire tiår har hun vært en markant del av norsk musikk- og sceneliv. Det hele begynte som pur ung popstjerne sammen med Bendedicte Adrian i Dollie (senere Dollie de Luxe) tildig på 1980-tallet. Så bar det til West End i London med operaen «Wich Witch», før hun for alvor inntok både radioen og TV-ruta som kapellmester og programleder for en lang rekke produksjoner her hjemme - og ble såkalt allemannseie.

Livets tredjekvartalsrapport

Fra årtusenskiftet har vi sett henne på scenen med sine umiskjennelige show, der hun briljerer med sin fantastiske musikalitet og sitt pianospill i mildt sagt humørfull samklang med særegen humor og fantastisk historieformiding.

Runder 60! Ingrid Bjørnov markerer at hun fyller tre snes år, med «Jubileumsvorspiel». - Jeg har den samme drivkraften i dag, som jeg hadde da jeg var 15. Trangen til å spille piano. Lysten til å opptre, sier hun. Pressfoto

Der er dette vi kommer til å få nyte i Hjertnes kulturhus i Sandefjord fredag kveld. Helt hva vi får, vet man aldri når det kommer til Bjørnov, for stemningen i salen bestemmer ofte utfallet av konserten. Men all den tid Bjørnov kaller det hele et jubileumsvorspiel, har vi en viss anelese. Eller om hovedpersonen selv sier det:

- Dere kan se frem mot å få livets tredjekvartalsrapport, noen tilbakeblikk via tre par sko, men mest om nå.

Ektefølt entusiasme

Bjørnov er kjent for å utstråle en smittende entusiasme når hun sitter bak føygelet og hun bedyrer at etter mer enn 40 år på de skrå bredder, så er det hele like ektefølt som da hun var 15.

- Absolutt, ektefølt, men jeg kan også late som hvis jeg må. Livet kan jo gi noen kilevinker mellom konsertene. Men det er i dialog med salen jeg blomstrer, sier hun.

Men for at det hun virkelig skal få utfolde seg, må det være rom for improvisasjon og innfall langs veien. Det rommet har vi heldigvis i Hjertnes fredag kveld.

Stolt av omskoleringen

Bjørnov er kjent for sine herlige påfunn fra scenen, som å spille klassisk musikk baklengs, gurgle «O mio babbino caro» i originaltoneart og alskens andre sprell. Og det at hun fant frem til humoristen i seg, er noe av det hun er aller mest stolt av i karrieren, selv om «Wich Witch» naturligvis står som en milepæl når hun oppsummerer karrieren så langt.

- Jeg føler takknemlighet over å ha hatt to veldig ulike karrierer. Jeg er også evig takknemlig for å ha truffet Benedicte Adrian i en sandkasse og for ha fulgt drømmen, sier hun.

Bjørnov har allerede vært på veien en stund med showet, men gleder seg til Sandefjord og fredagskvelden, der den flotte Hjertnes-salen og et nystemt flygel står til hennes disposisjon. Det første hun tenker når hun hører Sandefjord, er hotellfrokosten på Park Hotel, Jotun og Mona Levin. Så får vi se om hun lager noen poenger av dette.

Av gode Sandefjords-minner nevner Bjørnov en fire dager lang båttur i 1993. Skjønt særlig til tur ble det ikke.

- Jeg ble liggende i gjesthavna. Det viste seg at jeg trivdes best til kai, sier hun.

Vel, hun holdt seg heldigvis flytende det har hun til de grader gjort siden også.

HER finner du billetter til konserten.

Foto, hovedbilde: Nina Rangøy

Flere artikler