Deilig var jorden!

Publisert 14. desember 2023

Etter mer enn 30 år som folkeeie og gledesspredere, kom Oslo Gospel Choir torsdag omsider til Sandefjord.

De har turnert land og strand siden slutten av 1980-tallet, bejublete Oslo Gospel Choir, anført av grunnlegger og dirigent Tore W. Aas. Men i Sandefjord har koret aldri satt sine svartkledde gospelben.

Det er egentlig ganske utrolig, for dette er et kor som virkelig har vist seg frem og som i veldig mange år har toppet ligaen i sitt segment. Særlig har juleopptredene vært gjenstand for stor oppmerksomhet. Hvorfor, fikk vi et godt vitnesbyrd om i Hjertnes kulturhus torsdag 14. desember.

Kledelig lite halleluja

Koret, med fem musikere helt i toppskiktet i ryggen, er kort fortalt gjennomprofesjonelle og så dyktige og innøvde, at dette fort kunne blitt en polert affære. Det blir det likevel aldri. Det ligger kanskje litt i gospelens natur? Være der og da! Overbevise. I sin urtilstand, handler jo gospel-tradisjonen om å forkynne.

Legende. Musikkprofessor, komponist og dirigent Tore W. Aas har ledet Oslo Gospel Choir siden starten i 1988. Aas er mannen bak juleklassikeren «En stjerne skinner i natt». Foto: Artyfy

I Hjertnes var det glede og deilige harmonier som var kveldens trosbekjennelse. Ikke budskapet. Befriende, for dem som kom for musikken og hyggen. Og bare det.

Gospelkoret og Aas serverte et repertoar som alle kjenner. «Glade jul», «Mitt hjerte alltid vanker» og engelskspråklige varianter som «Oh come all ye faithful». Signatursangen, «En stjerne skinner i natt» (komponert av dirigent Aas, tekst av Eyvind Skeie), fikk vi naturligvis også. Og vi sang med!

Dirigenten stilte så publikum et enkelt spørsmål: Er det greit med en ren gospel-seanse? Svaret gidder jeg ikke skrive.

Seanse ble det sannelig, etter en munter avstikker til Prøysen-land.

Energi. Hans Espen Gihle var en markant bidragsyter under konserten, både med stemmeprakt og tilstedeværelse. Totningen leverte en nydelig parafrase av «Jul i Svingen», i Prøysen-drakt. Foto: Artyfy

«O´ happy day» ble en gospelfest av de store og seansen ble avsluttet med at dirigent Aas fortalte at han sjeldent finner nye varianter av «god, gammeldags gospel» lenger. Derfor komponerte han like godt selv det han savnet. Resultatet ble «My Faters´s House». Mer enn 500 sandefjordinger var resolutt oppe av stolene sine og leverte anstrøk av søndagsgudstjeneste i Harlem der og da. Eller i Chicago, som er Aas´direkte inspirasjon til låten.

Trygt og deilig

Høydepunktene kom tett som rentehevnigene til Norges Bank i Hjertnes torsdag kveld og her var det bare å lene seg tilbake, skru av tankeapparatet og nyte stunden. Ingen ettertanke. Ingen undertekst. Bare ren og deilig musikalsk fryd fra sangere og musikere i toppklasse. Trygt og deilig.

Ingen julekonsert uten «O´Helga Natt». Så ei heller denne. Ikke salige Jussi Bjørling i Hjertnes naturligvis, men gospelkoret, som lover å komme tilbake neste desember, hadde en virkelig god bassrøst på lager denne kvelden. Nydelig og rett opp i stående applaus.

Der ble vi stående og kjæle med verdens mest fantastiske julestemning: Felles avsynging av «Deilig er jorden»!

Jorden VAR deilig i Hjertnes kulturhus torsdag kveld!

Flere artikler