Fenomenet Rotlaus!

Publisert 19. september 2022

De lager fullstendig haraball hvor enn de setter sine musikalske bein og har på rekordtid tatt konsert-Norge med storm. 26. august treffer stormen Sandefjord.

Fra mai måned og frem til begynnelsen av september, har fenomenet Rotlaus spilt for tusener av festglade mennesker over hele landet, fordelt på rundt 40 konserter. Uansett hvor de har parkert turnébussen, har det vært smekkfulle hus, fotballbaner, stadioner eller hva nå bandet har funnet som arena for å lage fest og skape stemning.

Mer enn bare fest

Sa hva er hemmeligheten? Hvorfor slår Rotlaus så til de grader an? Hvordan har de maktet å bygge seg opp til å bli ett av landets aller hotteste liveband? Og det på rekordtid! Hvordan har det seg at de har millioner av avspillinger på Spotify og andre strømmetjenster, spiller for fulle hus, selger til gullplate gang på gang og har klippekort på Spellemann-priser? Hvilken nerve har de truffet?

Stemning. Rotlaus er kjent for å trollbinde publikummet sitt. Vokalist og gitarist Bjørn Marius Øyehaug har ingen problemer med å få publikum til å flashe telefonene sine. Foto: Rotlaus/Thomas Pettersson

Vi har spurt personen som er så tett på Rotlaus som det er mulig å komme: Låtskriver, vokalist og frontmann, Bjørn-Marius Øyehaug.

- Det er vanskelig å sette fingeren på, men jeg tror mye handler om at vi klarer å kombinere fest og moro med litt alvor. Livet består av både oppturer og nedturer. Det er vi helt ærlige på når vi skriver, selv om vi også har festlåter på repertoaret. Vi har nok et litt todelt publikum og det ser ut som vi kanskje treffer i begge leire, sier han.

Beholder bakkekontakten

Kombinasjonen av kvalitet, peil på låtskriving og tekster med mening, sammen med en ydmyk tilnærming til publikum og egen suksess, gjør altså at publikum rett og slett ikke får nok. Rotlaus er og blir en kjempesuksess. Uten at det går til hodet på gutta i bandet, skal vi tro Øyehaug.

- Vi er fra bygda og har god bakkekontakt, sier han og forteller at mens han prater, så sitter han på gravemaskinen hjemme i Ørsta.

Musikeren utdyper:

- Det er greit å ha kontrastene. Det kan være fort gjort å distansere seg fra eget publikum. Det ønsker vi ikke. Legg merke til at jeg bevisst bruker ordet publikum og ikke fans. Bruker du fans, da distanserer du deg, sier han.

Allerede i studo

Altså dårlig med solbriller inne, pels og knusing av hotellrom, her i gården. Rotlaus er en hardtarbeidende gjeng, som fortjener all suksess de kan få.

Fulle hus. Folk går mann av huse for å få med seg en konsert med Rotlaus. 26. august ser du dem i Sandefjord. Foto: Rotlaus/Martin Giskegjerde

Bare to uker etter at de parkerte turnébussen, bar det rett i studio for å lage nytt materiale. Materiale med den snodige blandingen av musikk som ligger et sted mellom danseband, pop og Hellbillies. Også kalt «bygderock».

- Andre frihelgen gikk vi i studio. Vi har spilt inn to nye låter, som vi satser på å slippe nå i høst, sier Øyehaug.

Han lover et forrykende show på Brygga i Sandefjord 26. august, med påkostede lyd- og lyseffekter og et band som er mer spillesugent enn noen gang. Sammen med de nevnte tekstene tonesatt av trekkspill, fløyte, torader, gitar, en stødig rytmeseksjon og Øyehaugs inderlige stemme på kjøpet, er dette en lørdagskveld du ikke kommer utenom Sandfjord og den flotte Brygga.

14. oktober. Noe sånt som dette, venter oss i Hjertnes kulturhus i Sandefjord om ikke veldig lenge. Foto: Rotlaus/Martin Giskegjerde

Bli med og opplev fenomenet Rotlaus, beveg deg etter musikken, hør låter som «Berre i natt», «Vakker og vill», «Gatelongs», «Byjenta» og selvsagt «Rundt neste sving».

En Rotlaus-konsert er noe man blir glad av. Helt enkelt.

Flere artikler