Klissvåt maktdemonstrasjon

Publisert 18. juni 2022

Ingebjørg Bratland besitter utvilsomt én av Norges beste og mest særegne stemmer. Det demonsterte hun til fulle fredag kveld 17. juni foran et klissvått publikum i Hjertnes uteamfi.

Været kan ingen gjøre noe med, det vet vi alle. Og fredag kveld hadde værgudene bestemt seg for å holde en usedvanlig fuktig grisefest i Sandefjord sentrum. Men the show must go on, som vi vet. Derfor trosset heldigvis både Bratland, hennes kruttsterke band og et heltemodig publikum regnet, vinden og ubehaget og skapte en times fuktig magi i Sandefjords «glemte» konsertarena, Hjertnes Amfi 1. Dette til tross for at det mildt sagt bøttet ned.

Holdt stand. Tross godt gammaldags møkkavær, klarte publikum å kose seg i amfiet. Foto: Artyfy

Ingebjørg Bratland er bare 32 år gammel, men er likevel for lengst en vel etablert artist med en betydelig merittliste. Årsaken forstår vi straks Vinje-jenta åpner munnen og øser raust av sine velkjente og underfundige triller fra scenekanten i uteamfiet.

Artisten har helt siden tidlige barneår gledet omgivelsene med sitt usedvanlige talent og har vunnet haugevis av velfortjente priser. Først som ren folkemusiker, men siden også som det vi kan kalle popmusiker. Hun har blant andre fått Spellemannspris, Hilmarprisen og ikke minst: Wenche Foss´ærespris. Skjønt, uansett hva Bratland fremfører, ligger alltid arven fra Telemarks musikktradisjon der som et eksotisk bakteppe. Heldigvis, får vi si.

Til markant akkompagnement av et voldsomt regnvær, startet seansen i uteamfiet med «Vink» og vi skjønte straks hva vi hadde i vente: Totalt herredømme fra scenekanten. Og slik fortsatte det, låt etter låt. Det var bare å la seg henrive. Bratlands stemme spilte naturligvis hovedrollen på amfiscenen, men du verden for et knippe musikere hun hadde med seg. Paradoksalt nok er det likevel slik, at jo mer rolig de forholder seg, desto høyere blir gåsehudfaktoren for publikum. Uttrykket med store arrangementer og Bratlands stemme over flere låter, kan av og til føles litt likt og gli inn i hverandre. Men ofte blir det også veldig flott og mektig. Men det er først når låter som blant andre «Før du går» og «På avstand» (From a distance) kommer, vi virkelig får kjenne på den helt eksepsjonelle nerven i musikken.

Mektig. Bratland og hennes fem usedvanlig dyktige musikere, klarte å levere en mektig opplevelse i Hjertenes Amfi 1, til tross for griseværet. Foto: Artyfy

På tampen av konserten henter Bratland fram Herman Flesvigs monsterhit, «Haugenstua», som hun har spilt inn en egen versjon av, «Haugenstoga». Ja, det er rart å høre henne dra tekstlinjer som «Hun er digg i badedrahkt, jeg vil blæste henne hardt». Det skal innrømmes. Men mirakuløst nok blir dette likevel vakkert når det kommer med et umiskjennelig bratlandsk vannmerke.

På dette tidspunktet i konserten er det ikke bare publikum som begynner å bli blålige på leppene. Artistene selv sliter med å holde varmen. Det er tydelig. Hun takker derfor publikum før timen har gått og slipper løs en smektende vakker versjon av «Fordi eg elskar deg» ut over amfiet og sprer om ikke annet litt musikalsk varme på publikum. Et blåfrossent og dyvått publikum, som faktisk evner å klappe Bratland tilbake på scenen. Denne gangen kommer hun inn i ensom majestet og leverer en helt naken og trollbindene variant av «Ro fjorden».

En ren maktdemonstrasjon. Og en klissvåt en sådan.

Flemming Hofmann Tveitan

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.


Flere artikler