Musikalsk pille mot all verdens julestress

Publisert 15. desember 2022

Bugge Wesseltofts 1997-album «It´s snowing on mye Piano», har for lengst oppnådd legendestatus. Den som befant seg i Harmonie arena onsdag kveld, trenger neppe noe forklaring på hvorfor.

Én mann, én scene, ett flygel og en bunke med gamle julesanger. Så enkel og så vanskelig er oppskriften når Wesseltoft inviterer til musikalsk julefeiring. Enkelt fordi rammene er så minimalistiske som overhodet mulig, og vanskelig fordi det artistens to nakne hender tryller frem, er av det heller kompliserte slaget.

Wesseltoft starter med å fortelle hva han hadde i tankene den gangen han nærmest improviserte frem materialet til «It´s snowing on my Piano» i platestudioet. Målet var en plate som man kan «slappe av til mens ribba svir seg og svigermor maser». Og selvfølgelig nyte.

Og nytelse er akkurat hva det handler om i Harmonie arena, der drøyt 200 personer satt musestille rundt småbord med fininnstilte og lyttende ører.

Det hele starter knapt hørbart. Prøvende og nesten søkende. Som for å finne formen. Deretter blir vi kjapt hensatt til den helt spesielle stemningen tonene fra flygelet skaper. Så flyter vi av gårde sammen med Wesseltoft. Av og til flyter vi langt, langt ut over komposisjonen som som er utgangspunkt for improvisasjoene, men vi lander alltid, og nesten umerkelig, tilbake på sporet.

Den som kjenner plata fra 1997, vet at den i sin helhet er parafraser over kjente julesanger som Glade jul, Jeg synger julekvad og Deilig er jorden. I Harmonie får vi nye og spennende improvisasjoner på toppen. Fra florlette, fintfølende og nesten meditative fremstøt, til partier der vi virkelig får kjenne på basstrengene til Steinway-flygelet. Og det flyter nydelig av gårde. Av og til melder også jazz-musikeren Bugge seg på og lurer inn noen sløye jazztoner. De kunne han gjerne servert mer av.

Men Wesseltoft er tro mot temaet han er kommet for å presentere: julen. Og han spiller det publikum måtte bære på av julestress, langt langt unna Sandefjord for en stakket stund.

Og da er jorden deilig, glemt er svigermor og tanken på svidd ribbe ligger flere lysår unna Harmonie arena.

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.

Flere artikler