Klovnene kjempet - og vant!

Publisert 2. desember 2022

De har holdt det gående i godt over 20 år og er av Norges definitive hip hop-nestorer. Fredag kveld fikk Sandefjord besøk av Klovner i Kamp i Harmonie arena. Klovnene beviste ettertrykkelig at «de gamle er eldst».

I sterk konkurranse med julebord, fotball-VM, juleshow, konsert med Adam Douglas på hovedscenen i Hjertnes og diverse annen julehygge, klarte ikke legendene i Klovner i kamp å fylle Harmonie arena denne førjulskvelden. Klovner i kamp om oppmerksomheten.

Rundt 200 sjeler hadde funnet veien inn i kulturboksen. Men de som kom, er trolig overlykkelige for at de prioriterete hip hop foran ribbe og medister. For selv om det er svært sjeldent Aslak Hartberg «Alis», Espen Selvig «Dansken» og Thomas Gullestad «Finger´n» spiller for et såpass beskjedent antall publikum, la det øyensynlig ikke noe demper på innsatsen. Det ble full fest! En sann svir fra første beat!

Spesiell seanse

Først bitte litt historie. Klovner i kamp debuterte så tidlig som i 1994 og er det vi kan kalle første generasjons hip hopere. De har servert mengder av hits opp gjennom årene og mottok Spellemannprisen i klassen hip hop for plata «Bjølsen hospital» så tidlig som i 2001. Trioen har en svoren fanskare og stadig nye kommer til. Med så lang historie, er det ikke hypermatematikk å komme frem til at trioen på scenen nødvendigvis må ha bikka 40 med god margin. Det var imidlertid lite, eller ingen ting, som vitnet om geriatrisk slitasje i Harmonie arena fredag kveld.

Full fyr! «Dansken» og de andre i trioen Klovner i Kamp, serverte litt av en festkveld for 200 publikummere i Harmonie arena. Foto: Artyfy/Caroline Fiksdal

Klovnene kommer inn på scenen med en vinflaske i hånda og drar i gang en merkelig intro, der de akkompagnert av bjeller, iscenesetter en teatralsk slåsskamp i slow motion. Allerede nå, forstår vi at vi har noe spesielt i vente. Så setter de i gang da! Livlige, levende og lekne som bare det. De ser ut til å storkose seg i det intime formatet og «Dansken» sier det selv: Hver eneste konsert med oss er veldig spesiell. Men dette er noe helt utenom det vanlige. Det fikk han evig rett i.

Inviterer til party

Her møter vi tre karer i toppform som storkoser seg på scenen. De flørter, fester, danser, rapper og herjer på scenen, som kun er prydet av en DJ-pult og noen lyskastere. Det holder lenge for denne gjengen. Og for publikum. «Rah Rah», «Kaninkoker», «Herregud» og «Varsko» kommer på rekke og radd akkompagnert av heftige beats og utagerende moves. Så spør nevne «danske»: Er det greit at vi gjør akkurat hva vi vil her oppe? Dette føles som en hjemme alene-fest. Det er akkurat det det gjør og det å se på andre feste, er ikke alltid like spennende. Men fredag kveld i Harmonie er det faktisk det. For vi blir – så til de grader – inkludert i festen.

Fingern! Thomas Gullestad gjør suksess på flere fronter. Vi så ham blant annet i TV-serien om helten Jan Baalsarud. I Harmonie viste han at han er en ekte hip hoper. Foto: Artyfy/Caroline Fiksdal

«Vi har det vi trenger, sex og vin og masse penger». Vi synger med og ser med imponerte øyne hvordan gutta svir av kruttet på scenen. De må jo bli utrolig slitne av dette kjøret, men det vises ikke. De får energi av publikum og energien kommer i rikt monn tilbake tilbake til gutta på scenen!

Verdenspremiere!

Klovnene kjører på i et rasende tempo, blir heitere og heitere og det blir publikum også. Etter hvert tar festen av og Harmonie blir omgjort til et aldri så lite skumparty av musikk, humor, godt humør og champagne! Til overmål får vi faktisk en verdenspremiere denne fredagskvelden i Sandefjord. Klovner i kamp har ikke akkurat gitt ut mye ny musikk de siste årene, men på Jahre-suiten på Park Hotell i hvalfangstbyen har de faktisk klekket ut noe helt nytt (og mer kommer visstnok) og serverer «Barbie Boy» – en slags parafrase over den vi vet. Med Aqua. En bonus av det fete slaget!

«Dansken»! Esben Selvig «Dansken» flørtet uhemmet med et svært dedikert publikum. De fikk det de kom for – og litt til! Foto: Artyfy/Caroline Fiksdal

Så var det bare å geare opp festen og våre godt voksne hip hopere holder helt inn. Og vel så det. På løpende partybånd serverer de klassikere som «Fritt vilt», «Ja, vi elsker» og selvsagt «Langt å gå». Låta de lagde som filmmusikk til «Flåklypa» og som har blitt selve tursangen for landets barneskoleelever. Tynt med elever i Harmonie fredag kveld, men litt på tur er det kanskje lov å si vi var likevel?

Så kommer finalen da! «Syng» kommer det fra scenen. Og vi synger. Vi fester. Vi gliser. Vi koser oss!

Full fyr!

Klovner i kamp er tilpasningens mestere. De tilpasser seg tid, sted og rom. De er stadig like aktuelle både hva gjelder musikk, tekster og energinivå. Og det fremmede intimformatet i Harmonie klarte de virkelig å snu til egen – og vår – fordel!

Takk for laget, kjære klovner!

Flemming Hofmann Tveitan

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.


Flere artikler