Tre favoritter med Ingebjørg Bratland

Publisert 11. mai 2022

Ingebjørg Bratland er kjent for sin klokkerene stemme og poetiske tekster. Men hva er bakgrunnen til noen av hennes største hits? Bli litt klokere på Bratlands flotte diskografi.

15. September 2014 slapp Ingebjørg Bratland sin tolkning av «From a Distance», gjort kjent gjennom Nanci Griffth og Bette Midler. Med Bratlands norske tekster, akkompagnert av akustisk gitar, får låten en helt ny og magisk stemning. Sangen forteller om at noen ganger er ikke ting slik det ser ut som på avstand. Hun sier det treffende fint selv:

«Og om det måtte vera Jesus eller Allah, mannen i månen eller stjernene som kikkar ned på oss, så må det no vera rart. For på avstand så er jorda blå og grøn, på avstand er me likemenn og ingen grenser merkt»
- Ingebjørg Bratland

Gruble litt på dette og lukk øynene. Hva ser du? Hva føler du? Vi er alle kanskje like på vår lille planet fylt med grønne skoger og blått hav.

Fra stua og inn i stoga

Herman Flesvigs megahit «Haugenstua» tok Norge med storm i 2020 og var årets mest streamete låt. Overalt der du gikk kunne du høre folk synge «0977, det er livet min». I 2021, i forbindelse med sesong 2 av «førstegangstjenesten», kom det brått uventet, men på ingen måte uønsket samarbeid: Ingebjørg Bratland spiller inn den populære som hun nå kaller «Haugenstoga».

Plutselig har den kjente hip hop-låta fått en helt ny drakt, prydet med vakre folketoner. Hvem hadde trodd at «Ola Halvorsens» låt kunne høres så vakker ut og gi en slik indre ro?

Opptatt av innhold

I samarbeid med Krisesentersekretariatet og Likestillings- og diskrimineringsombudet har Bratland laget en smektende tolkning av 1987-klassikeren «Luka» av Suzanne Vega til kampanjen «Taushet tar liv».

Den skal hjelpe å få folk til å forstå hva vold i nære relasjoner er og hvordan man kan hjelpe ofre ut av sitasjonen eller situasjonene. Bratland takket umiddelbart ja da hun fikk spørsmål om å bidra til kampanjen, og den norske «Luca» ble til. Sangen handler om vold i hjemmet fra synspunktet til offeret og viktigheten av å si ifra når man har mistanke om at noe straffbart kan foregå eller har foregått. Luca er latinsk og betyr bringer av lys, noe vi håper denne kampanjen vil gjøre til sårbare mennesker over hele verden.

Dette er bare tre av mange mange flotte låter fra Ingebjørg Bratland. Du hører henne på Hjertens uteamfi fredag.

Flere artikler