Hjertevarm hitparade i uteamfiet

Publisert 17. juni 2022

Torsdag 16. juni inntok Bjørn Eidsvåg og hans musikalske våpendragere Hjertnes Amfi 1 i Sandefjord med sin brede vifte av låter som for lengst har blitt allemannseie.

Når en herremann som Bjørn Eidsvåg spenner på seg gitaren og griper mikrofonen på en scene, er det umulig ikke å stille med forventninger av den høye sorten. For her har vi å gjøre med en artist som har etterlatt mange og dype spor i den norske folkesjela, hvis man skal tillate seg å pløye litt dypt.

Eidsvåg har vært en kar å regne med musikalsk i siden tidlig på 1970-tallet og har gjennom årenes løp etterlatt seg utallige hits med topplasseringer på liste etter liste. Hvor mange det faktisk er, blir man virkelig klar over når man overværer en konsert med hedersmannen fra Sauda. Konserten i uteamfiet på Hjertnes i Sandefjord torsdag kveld, var intet unntak. For her kommer de på løpende bånd; de kjente og for veldig mange, kjære låtene. Men det kommer også mye annet. Veldig mye annet.

For Eidsvåg er en mann av mange ord. Kloke ord. De satt løst i uteamfiet torsdag. Og de rundt 300 publikummerne som hadde funnet veien til konserten, fikk oppleve en artist og et band som tilsynelantende var i storslag og i topphumør. Eidsvåg sa det også selv i anslaget: «Vi er veldig bra for tiden. Vi har øvd på dette». Det tror vi ham saktens på og så var det også litt av et stjernelag med musikere han hadde med seg til Sandefjord. Kvartetten opplevdes nærmest som en trykkoker, som bare ventet på at hovedpersonen skulle skru opp ventlien og slippe dampen løs. Og av og til gjorde han nettopp det og trakk seg kledelig til side, slik at instrumentalistene fikk skinne for en liten stund. Om kapp med kveldssolen i amfiet.

Én ting er Eidsvågs hitparade av gode låter. Den leverer alltid. En annen sak er det mannen kommer med mellom låtene. Der dukker det opp sterke saker. Refleksjoner, historier, livsvisdom, selvransakelse, anekdoter og hjertevarme. Alt svøpet nennsomt inn i et klokt og humoristisk teppe. Til tider svært humoristisk. For innimellom farer det slik av sted, at vi nærmest tror vi bevitner et vaskekte standup-show. Det blir rett og slett skikkelig morsomt og dertil lattervekkende.

Bjørn alene. Midt i konserten sendte Eidsvåg bandet på bakrommet, grep gitaren og dro i gang en akustisk seanse, krydret med herlige historier og enlinjere som: «Helvete er ikke et sted du havner, det er noe du kan stelle i stand her og nå». Foto: Artyfy

Men der standup-komikeren drar en vits for vitsens skyld, er det alltid en mening bak det Eidsvåg kommer med. Intermessoene, som vi nesten må kalle det han serverer mellom låtene, fungerer som effektive og elegante broer til neste låt. Det hele er trolig nøye orkestrert, men oppfattes likevel som spontant og genuint for publikum. Som om det oppstår der og da. For publikum fungerer disse broene dessuten som svært effektive innganger til neste låt.

Og låtene, de kom som nevnt på det berømte løpende båndet. Hele gullrekka. Det hele begynte med «Eg komme» og deretter kom de alle sammen: «Alt du vil ha», «Eg er bare ein mann», «Skyfri himmel», «Blyge blomar» «Shalala» og «Eg ser», for å nevne noen. Etter å ha takket for seg, ble kvintetten selvsagt klappet iherdig inn og tilbake på scenen og gjengen kvitterte med en herlig og leken variant av «Mysteriet deg», der Eidsvåg, til stor begeistring for publikum, prarafraserte muntert over egen tekst. Det hele avsluttes med «Nede for telling».

Om ikke publikum er nede for telling etter konserten i amfiet, fikk de på alle måter med seg en solid dose kvalitetskultur, masse humør og kloke ord inn i sommerkvelden. Men én låt til på veien hadde de satt pris på. Og fortjent.

Flemming Hofmann Tveitan

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.

Flere artikler