Dansk dynamitt!

Publisert 10. februar 2023

De har milliarder av streams og har for lengst lagt verden for sine danske føtter. Lukas Graham demonstrerte tydelig hvorfor i Harmonie arena torsdag kveld.

Det hele startet for drøye 10 år siden i Københavns undergrunnsmiljø. Dengang pur unge Lukas Graham Forchammer (født i 1988) og hans band vakte oppmerksomhet med sine usedvanlig fengende refreng og soulfylte og funky lydbilde. Og ved hjelp av sosiale medier spredte nyheten seg som en farsott og bandet ble raskt løftet opp fra undergrunnen og opp på de store scenene.

Faktisk solgte deres første turné mer enn 30.000 billetter - og det før de hadde gitt ut ett eneste album. Det er det få eller ingen som får til. Resten er en suksesshistorie av dimensjoner og i dag kan de briske seg med flere milliarder streams og utsolgte konserter hvor enn de setter sine musikalske ben. Monsterhiten «7 Years», har klart det mesterstykket å bli streamet mer enn 1,5 milliarder (!) ganger på Spotify. Det er ufattelig mye!

Lite glam og glitter

Av én eller annen grunn, solgte ikke Lukas Graham ut Harmonie, slik de stort sett gjør over alt. Llikevel, rundt 550 sjeler hadde funnet veien inn i Harmonie arena (salen tar 800 publikummere) torsdag kveld, for å oppleve de danske stjernene og deres imponerende katalog av hitlåter. Etter et mykt anslag fra den dansk-japanske artisten Mina Okabes gitar og klangfulle stemme, var det klart for for kveldnes hovedattraksjon.

Så kommer han da, hovedpersonen. Slentrende inn på scenen med hettegenser og capsen bak-frem. Ikke mye glam og glitter her i gården. Det trenger han da heller ikke. For dette er en artist som slipper staffasje for å fremstå som en stjerne. Hele hans nærvær og totale stemmekontroll er stemplet med stjerner fra innerst til ytterst.

Enorm produksjon! Torsdagens show er den største produksjonen så langt i Harmonie arena. Foto: Artyfy

Kveldens anslag er «Happy Home» fra 2016-albumet «Blue Album» og vi skjønner umiddelbart at vi er i trygge kunstneriske hender. Det bærer videre med «Take the world» fra samme album og deretter kanonsterke «Drunk in the morning» fra debutalbumet. En deilig trippende og fengende variant. Fenge fortsetter det å gjøre med fire på rappen fra det rykende ferske «The Pink Album», med nydelige «Wish you were here» som vinner av gullrekka.

Smører med klister

Lukas Grahams oppsiktsvekkende høye streamingtall er ikke vanskelig å forstå etter hvert som konserten skrider frem, for hovedpersonen har utvilsomt en gudegave hva gjelder å snekre fengende refreng. De er smurt inn med en spesiell type godseigt klister, som gjør at de fester seg umiddelbart. Kombinert med en stemmekontroll av en annen verden, blir det hele en temmelig uimotståelig pakke.

Stjerne! Lukas Forchammer Graham ser ved første øyekast ut som en av gutta på videregående. Men, neida! Foto: Artyfy

Det er mange høydepunkt etter hvert i Harmonie arena denne torsdagskvelden og selv om publikum oppfører seg en smule dannet, er det liten tvil om de får det de kom for å oppleve: en stjernepose full av godbiter.

Bandet og hovedpersonen leverer såpass strøkent, at en nesten skulle tro man lyttet til en velprodusert live-skive. Slik er det selvsagt ikke, men sjefen sjøl demonsterer en vokalkontroll som nærmest fjerner følelsen av at dette skapes der og da. Klokkeren falsett og også fullstendig herredømme i de mørkere partiene. Det er deilig å høre på.

Hitparade

Lukas Graham har bare fire album på samvittigheten og ut fra den merittlista er det imponerende hva bandet klarer å levere av sing-alongs og låter som ligger godt plassert i ryggraden. De kommer på det berømte løpende båndet og brer seg ut over i Harmonie arena. Det hagler hitlåter som «Better than yourself», «Not a damn thing» og «Say forever». Så serveres «One by one», vokalistens hommage til sine to barn, og allsangen er i gang. Mr. Graham spør så publikum om de vil være med på en fest, og det er nettopp det som skjer herfra og ut. En fest. Vi får først «Strip no more», før én av bandets virkelig store hits, «Mama said», fyller Harmonie med lutter glede. Da har frontfigur Lukas forlengst vrengt av seg fillene og herjer scenekanten i baris.

Baris! Lukas Graham Forchammer på scenen i Harmonie torsdag. Foto: Artyfy

Så er det «slutt». Det er selvsagt ikke det, for det blir ingen Lukas Graham-konsert uten fenomenet «7 Years». Klappe klappe klappe, så kommer vår mann inn og setter i gang. Nå livnar det i lundar. Tindenært og nesten tightere enn på fila som er streamet mer enn 1,5 milliarder ganger, kjører han og hans virkelig dyktige våpendragere på. Strøkent.

Festen i Harmonie begraves kledelig med underfundige og gospelaktige «Funeral». Den lar oss behagelig unslippe bråstopp i stemningen vi så ettertrykkelig er hensatt i. Nydelig punktum.

Til slutt og nok en gang: Tusen takk til Sandefjord kommune, som klarte å realisere Harmonie arena. Den beriker oss alle. Nå kan vi omsider huse enorme produksjoner som den Lukas Graham kommer med. Verdensstjerner velger å stoppe i Sandefjord! Det er fantastisk - intet mindre. Vi har mye moro i vente!

Flemming Hofmann Tveitan

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.

Flere artikler