Ramóntikk på høyt nivå i Harmonie!

Publisert 12. november 2022

Stjerneskuddet Ramón løftet begrepet «allsang» til nye høyder og ny definisjon under fredagens konsert i Harmonie arena i Sandefjord.

Han har bergtatt Norge med sin musikk og sine tekster om ung kjærlighet og følelseslivets irrganger. På konserten i Sandefjord fredag kveld, beviste han og hans band ettertrykkelig at suksessen er vel fortjent. Ved hjelp av TikTok og sosiale medier har Ramón tatt fullstendig av, som det heter. Det siste året har han opplevd et monsterhopp i karrieren og kan slå seg på brystet med antall streams veletablerte artister bare kan drømme om. Debutalbumet hans, «Så klart det gjør vondt», gikk rett til topps VG-Lista topp 40.

Artisten er altså realtivt nylig et navn på alles lepper og i alles airpods, selv om han faktisk i flere år har skrevet låter for andre artister. Blant andre Astrid S og Julie Bergan. Men nå er det altså ham selv det handler om, og i Harmonie arena kveld, viste han at scenen er hans rette element. Dette er 24-åringen født til. Intet mindre.

Startet med bonus

Før Ramón og hans eminente musikere kløv opp på scenen med sin hitparade foran rundt 450 publikummere, fikk vi servert en skikkelig bonus. For med i turnébussen var den ferske artisten Sunna Björk. Den norsk-islandske 22-åringen har skrevet låter sammen med Ramón en god stund og kan på mange måter ses på som hans kvinnelige ekvivalent. I Harmonie serverte hun et knippe låter, som i det store og hele handlet om ung kjærlighet, det å bli dumpa av kjæresten og om den altoppslukende og bitre kjærlighetssorgen. Her fikk vi låter med navn som «Bitter» og «Alene». Veldig flott levert av en artist det ikke skulle forundre om vi får høre mye mer av fremover. Og raust gjort av Ramón å la henne slippe til på «hans» scene.

Flott bonus. Sunna Björck var en hyggelig bonus for publikummet i Harmonie. Foto: Artyfy

Tekster som treffer

Men så var det hovedpersonens tur da. Det startet med en intro for å bygge opp forventningen før teppefall. Et unødvendig grep i Harmonie egentlig, for forventningen var allerede på bristepunktet. Men så sto han der da, badet i rosa lys. 24-åringen fra Ski fikk umiddelbart heftig konkurranse om tekstformidlingen fra publikum. Med sterk slagside av jenter, sang publikumsmassen umiddelbart med av smekkfull hals. Ramón er en herre som byr på seg selv i tekstene sine. Tekster som ublu river plasteret av ethvert sår som det vanskelige kjærlighetslivet måtte ha påført ham. Vi kjenner oss alle igjen, på ett eller annet vis. Og i retur får han en storm av kjærlighet og entusiasme.

Ingen tilfeldighet

Ramón og hans kvartett med gnistrende gode folk på bass, trommer, tangenter og gitar farter av gårde med den ene hitlåten etter den andre. Og vi er helt med. Vi føler med og vi synger med på det som viser seg å bli et race av nydelige innpakkete låter. Det ene høydepunktet følger det andre og når vi kommer til «Reprise» får vi servert en deilig «unplugged» session, med bandet sittende på scenen.

Stemmeprakt. En «unplugged session» midt i konserten ble ett av flere høydepunkter. Ramón er en gudebenådet sanger. Foto: Artyfy

Med kun en kassegitar som komp, spiller Ramóns usedvanlig vakre vokal hovedrollen. Det er ikke uten grunn at artisten på rekordtid har blitt et navn på alles lepper. Ramón er en usedvanlig god låtsnekker, men det er i tekstuniverset han har totalt herredømme. «Alle» synger med og det er besnærnede å følge med på.

Fuck Oliver!

Artisten har naturligvis flere ess i ermet. Han kjenner sitt publikum og vet å tekkes dem. Og så skjer det. En episode som befester at Ramón og hans edsvorne fans er på bølgelengde. 100%. Ei jente i publikum på første rad blir observert gråtende av vår mann. Han forlanger umiddelbart en forklaring og gir seg ikke før han har et navn. Og til slutt kommer det.

Hvorfor gråter du? Ramón observerer gråt på første rad og rydder opp. Foto: Artyfy

En person ved navn Oliver har åpenbart påført jenta én eller annen form for hjertesmerte. Så står vi der da - sammen med Ramón - og roper: FUCK OLIVER! Og der og da mener vi det, selv om ingen kjenner stakkaren og hans eskapader. Snakk om å være på bølgelengde med sitt publikum! Oliver er ferdig. Sjanseløs!

Strøken produksjon

Og slik fortsetter hele Ramón-seilasen i Harmonie arena, som både dramaturgisk og lys- og lydmessig er en meget god produksjon. Hovedpersonen flirter uhemmet, shower, synger lekent og koser seg i glansen av et svært entusiastisk publikum, anført av «under 18-jentegjengen» på galleriet. Der tok det rett og slett fullstendig av! Fantastisk å se gleden hos de unge, som ikke er spesielt godt vant med konserter av dette formatet her i provinsen. Det hele befestes med tekstlinjer som «Jeg ga deg alt, men du ga meg ingenting». Det treffer! Euforien er et faktum! Så går gjengen av scenen etter hvert. Men, hvor i all verden ble det av monsterhiten «Ok, jeg lover», som nylig ble nominert til P3 gull, årets låt ? Fanskaren stopper vantro opp - men så kommer den! Selvfølgelig gjør den det. Og da tar det av i Harmonie!

Herredømme! Ramón og hans gjeng med unge musikere hadde totalt herredømme i Sandefjord. Enkelte hadde reist i ens ærend fra Tvedestrand for opplevelsen. De fikk valuta for pengene. Foto: Artyfy

Hvis noen fortsatt skulle være i tvil i 2022. Kjærlighet er kjærlighet og følelser er følelser, uansett om den er likekjønnet eller såkalt normativt. Ramóns sjelgranskende tekster går rett hjem og treffer blink i alles hjerter. En helt nydelig ramóntisk aften i Sandefjord.

Flemming Hofmann Tveitan

For ordens skyld: Anmelderen er en del av Artyfy, og teknisk sett derfor ikke 100% uhildet i sine meninger. Likevel: teksten er etter beste evne skrevet etter vanlig standard og kriterier for en kulturanmeldelse.

Flere artikler