Derfor er konserter bra for helsa!

Publisert 15. november 2022

Rapporter forteller at konsertopplevelser er helsefremmende. I nedgangstider er det ekstra viktig å unne seg noen kvelder i konsertsalen.

Det er konservator ved Rockheim i Trondheim, Bjørn Østrem som påpeker dette i en kronikk på NRK Ytring nylig. Han får støtte fra flere faglige hold.

Alle vet hvor velgjørende det kan føles å gå på en skikkelig bra konsert eller være på festival sammen med venner. Vi vet det ekstra godt, siden vi alle har gjennomlevd en pandemi, der vi i lang tid ble frarøvet mulighet til denne type utfoldelse. Vi har kjent fraværet på kroppen.

Østrem tar utgangspunkt i hvordan vi opplevde de såkalte strømmekonsertene under pandemien. At disse konsertene manglet selve konsertopplevelsen. Altså forventningen, applausen, ropingen, dyttingen og alt annet som er levende. Det er årsaken til at fenomenet så og si forsvant sammen med myndighetenes restriksjoner.

Konservatoren peker på at foruten at konserter er en hyggelig aktivitet, så forteller stadig mer forskning om de helsefremmende effektene de felles møteplassene for musikkopplevelser har. Han viser til en en rapport fra Yale-universitetet som melder om såkalte midlertidige transformative opplevelser, altså opplevelser som fører til en endring hos mennesker.

Der står det blant annet at gruppefølelsen henger igjen lenge etter festivalens eller konsertens slutt. Det er altså mer enn bare timenene med konsert vi sitter igjen med. Forskning.no viser til en amerikansk undersøkelse foretatt på festivaler, der 63% av respondentene rapporterer om de nevnte transformative effektene. For hver dag som gikk på festivalene, ble deltakernes krets for sjenerøsitet utvidet. Fra familie og venner til fremmede mennesker, i følge nettstedet.

Forskning.no har vært i kontakt med Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han sier blant annet følgende om undersøkelsen:

– Denne forskningen viser at det gir en vedvarende effekt å reise på festival.

Han legger til:

– Denne typen forskning viser at festivaler og kulturelle arrangementer bidrar til å opprettholde graden av solidaritet, sjenerøsitet og tillit i samfunnet.

Hvem vil ikke bidra til å opprettholde graden av sjenerøsitet og tillit, samtidig som man har en hyggelig stund og en flott opplevelse?

Heldigvis har Sandefjord omsider fått en skikkelig kul klubbscenen i Harmonie arena, så mulighetene for å pådra seg vedvarende positive effekter har eksalert betraktelig. Så ut av sofaen og inn i salene, folkens!Flere artikler